sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Alennustaulukko

TAVOITE: Osaa tehdä A4 kokoisen hinta taulukon, joka päivittyy KOKONAISUUDESSAN OIKEIN, kun alkutiedot (alennus %, aloitushinta ja hinnoitteluväli) luvut päivitetään.  Osaa muotoilla taulukon havinnoilliseksi sekä määritellä tulostusasetukset niin, että taulukko voidaan laittaa A4 kokoisiin telineisiin. Osaa käyttää täyttökahvaa tarkoituksen mukaisesti. Osaa suojata taulukon.

TEHTÄVÄ
Tee helposti päivitettävä alennustaulukko A4 kokoisiin telineisiin.

Malli:

Tässä on alkuhinta 10 €, alennus 15 % ja  hinnan askellusväli 2,00 €.


Yritä tehdä taulukko niin pitkälle kuin mahdollista vaatimusten ja mallin perusteilla. Lopussa on ohjeet, mutta oman ongelmanratkamiskykyisi kehittämiseksi, yritä ensin ilman. 

Vaatimukset:

  1. Neljä hintasaraketta ja kussakin sarakkeessa 50 riviä
  2. Fonttikoko pitää olla 11 pt ja Calibri
  3. Taulukon pitää olla päivitettävissä siten, että käyttäjä voi antaa näihin alkuarvoihin, mitä tahansa tilanteen vaatimia arvoja (testaa, että voit syöttää nämä ja tarkista, että taulukon luvut näyvät oikein
  4. Annettujen arvojen perusteella taulukko päivittyy tilannetta vastaavaksi.
  5. Muotoile taulukko mallin mukaan helposti luettavaksi.
  6. Anna talukon nimeksi aletaulukko
  7. Määrittele tulostus asetukset niin, että marginaalit joka sivulla ovat 1 cm.
  8. Talukon pitää tulostua yhdelle A4 paperille ja päivitettävät tiedot eivät saa tulostua. Aseta taulukko sekä pysty-, että vaakasuuntaan keskelle (katso malli)
  9. Suojaa talulukko niin, että salasana on pianputiikki ja käyttäjä voi päivittää vain päivitettävien tietojen numerotietoa sisältäviä soluja.
OHJE:

1. Nimeä lähdetiedot: Valitse Päivitettävistä tiedoista solu, jossa on Alennus % luku. Kirjoita nimi ruutuun kentän nimeksi ale (korvaa suoranviittauksen F4 painikkeen painalluksen) ja paina Enter





2. Tee samoin tiedoille Hinta ja Askel. Valitse Päivitettävistä tiedoista solu, joka nimetään. Kirjoita osoite kenttään haluttu nimi paina Enter






 3. Valiste taulukon ensimmäinen solu paina =-merkki ja valitse Päivitettävistä tiedoista Aloitus hinta





4. Valitse Alennetun hinnan ensimmäinen solu aloita = merkillä ja valitse hiirellä solut seuraavasti:  HINTA- HINTA x ALENNUS%. Ota täyttökahvasta kiinni ja kopoi alaspäin.



5. Valise toinen hinta solu ja aloita = - merkillä ota hinta yläpuolelta ja paina + -merkkiä sitten ota Päivitettävistä tiedoista asekellusväli. Hyväksy enterillä ja vedä täyttökahvsta alaspäin aina riville 51 saakka.


6. Vedä myös alennettuhinta täyttökavasta aina riville 51 saakka.


7. Nyt voit alennetun hinnan kopioida (CTRL+C) painikkella myös muihin Alennettu hinta sarakkeisiin (D, F ja H). Saat kopioidut liitettyä painkkeella (CTRL+V)



8. Hinta sarakkeissa C1 soluun haetaan A51 solun arvo ja lisää siihen askel. Ja sitten  C2 soluun lasketaan = C1+askel




9. Ota täyttökahvasta kiinni ja kopioi laskutoimistusa aina rivlle 51 saakka.


10. Nyt voit hinta sarakkeen kopioida (CTRL+C) painikkella myös muihin Hinta sarakkeisiin (E ja G). Saat kopioidut liitettyä painkkeella (CTRL+V)


11. Muotoile taulukko havainnolliseksi. Kaikkien lukujen on näyttävä selvästi. Laita valuutta muotoilu, joka toinen rivi erivärillä ja hinnat keskelle saraketta.



TAULUKON TULOSTUSASETUKSET:


Valitse tulostettava alue. Koko hinta taulukko, ei muuta. Ota valintanauhasta SIVUN ASETTELU, kohta tulostusalue.

Tarkista esikatselusta, että kaikki tulostuvat oikein oikeat rivit ja oikeat sarakkeet, sekä numerot näkyvät. Tee tarvittaessa säätöjä tulostusasetuksiin. HUOM, VAIN YKSI SIVU TULOSTETAAN.
Määrittele sivun asetuksista marginaalit 1 cm ja taulukko pysty ja vaaka suuntaan keskelle.


Tarkista, että tulostus näyttää tältä:





TAULUKON SUOJAUS:

1. Valitse alue, jonka käyttäjä saa muuttaa.

2. Ota hiiren kakkospainikkeen pikavalikosta kohta Muotoilesolut - Suojaus. Rasti pois ruudusta lukittu ja paina OK.





3. Ota TARKASTA - valintanauhasta kohta Suojaa taulukko, anna pyydetty salasana pianputiikki ja katso, että valinnat ovat oikein ja OK.





Tarksita, että suojaus toimii. Yritä valita solu jostakin kohtaa taulukkoa. Se ei saa onnistua muualla kuin päivitettävien tietojen lukusolussa.

LOPPUTARKASTUS
Vaihda alkuarvoksi 50 €
Alennukseksi 50 %
Hinnan askellusväliksi 50 €

Taulukkosi 10 ensimmäistä riviä näyttä nyt tältä, jos sinulla on kaikki oikein:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti